Ręczne wózki paletowe stanowią rozwiązanie chętnie wykorzystywane w branży spożywczej. Z czego wynika ich popularność? Jakie korzyści daje ich wprowadzenie do zakładu i dlaczego warto na nie postawić? Dowiedz się więcej na temat tego sprzętu i atutów inwestycji w niego.
Gdzie można zastosować ręczne wózki paletowe w branży spożywczej? Lista obiektów, w których wykorzystywane są urządzenia tego typu, jest bardzo długa. Najczęściej można je spotkać:
Można by powiedzieć, że ręczne wózki paletowe są już przeżytkiem. W końcu oprócz nich na rynku są dostępne modele elektryczne. To prawda, jednak urządzenie starszej generacji (zwłaszcza w nowoczesnym wydaniu) również ma sporo zalet.
Aby rozpocząć pracę z ręcznym paleciakiem, nie trzeba przechodzić żadnych szkoleń ani zdobywać uprawnień. Zarówno konstrukcja takiego urządzenia, jak i praca z nim są proste. Dlatego z manewrowaniem nim poradzi sobie każda osoba – nawet nowo przyjętemu pracownikowi wystarczy krótki instruktaż.
Dla porównania: do obsługi elektrycznego wózka paletowego trzeba uzyskać uprawnienia UDT, a zatem przejść kurs, a następnie zdać egzaminy teoretyczny i praktyczny. Trudno oczekiwać tego np. od pracownika obsługi sklepu o średniej powierzchni.
Zaplecze sklepu, mała hurtownia spożywcza, niewielki zakład produkcyjny – w tych środowiskach ręczny paleciak spisze się na medal. Pozwalają na to jego kompaktowe rozmiary – przekładają się na łatwe manewrowanie tym urządzeniem także po wąskich korytarzach czy nietypowych przestrzeniach.
Wbrew przekonaniom wielu osób, ręczne wózki paletowe świetnie radzą sobie z większym obciążeniem. Dorównują pod tym względem modelom elektrycznym. Można zatem przy ich pomocy przewieźć nawet paletę o masie 3 t! Trzeba jednak przy tym pamiętać, że pracownik będzie musiał użyć przy tym więcej siły, niż gdyby korzystał z elektrycznego paleciaka. To kolejny powód, dla którego ręczne modele trafiają przede wszystkim na niewielkie powierzchnie.
Wyposażenie zakładu w elektrycznego paleciaka wiąże się z relatywnie wysokim kosztem. I choć taka inwestycja zazwyczaj również się zwróci, w niektórych przypadkach nie jest uzasadniona ekonomicznie. To powód, dla którego część przedsiębiorców z branży spożywczej inwestuje w modele ręczne. Najczęściej ich cena jest niższa, chyba że w grę wchodzą zaawansowane ręczne wózki paletowe ze stali nierdzewnej. Takie modele mogą być wymagane np. w magazynach i zakładach produkcyjnych, w których panuje wysoka wilgoć.
Zainteresuje Cię też: Paleciak elektryczny a ręczny – 6 najważniejszych różnic
Ręczne wózki paletowe to świetne rozwiązanie w magazynach żywności i hurtowniach spożywczych. Wśród wielu modeli znajdziemy też takie, które są specjalnie przystosowane do pracy w niskich temperaturach i warunkach podniesionej wilgotności – polecane szczególnie do pracy w chłodniach i mroźniach.
Prostota konstrukcji ręcznego wózka paletowego przekłada się również na przystępne koszty jego konserwacji oraz napraw. Urządzenie tego typu jest również mało podatne na awarie. W modelach dostępnych w ofercie Jungheinrich długą żywotność gwarantują np. teflonowe tuleje.
W zakładach spożywczych czy w magazynach sklepów często konieczne jest ważenie towarów – np. z myślą o weryfikacji zgodności masy faktycznie otrzymanego towaru z tą wskazaną w specyfikacji. Do realizacji tego zadania można również wykorzystać ręczny wózek – wystarczy postawić na model z precyzyjną wagą.
Chociaż potrzeby przedsiębiorstw działających w branży spożywczej są zbieżne w wielu aspektach, każda firma ma swoją specyfikę funkcjonowania. Przebieg procesów logistycznych zależy m.in. od:
Dlatego odpowiedni ręczny wózek paletowy najlepiej dobrać przy współpracy z ekspertem. Rozmowa ze specjalistą pozwoli dopasować model, który w pełni wpisze się w to, jak działa Twoja firma.
Chcesz dowiedzieć się więcej o rodzajach wózków paletowych dostępnych w Jungheinrich i wybrać spośród nich ten najlepszy? Wypełnij formularz i opowiedz nam, czego potrzebujesz. Szybko przygotujemy ofertę na miarę Twoich realnych oczekiwań – bez zobowiązań!